Vet Verliezen: Deze 5 Fouten Maak Je Onbewust

Vet verliezen, de theorie lijkt zo makkelijk... Meer bewegen, gezonder eten en dan ben je al een flink eind op weg. Maar waarom blijkt het in de praktijk dan zo veel lastiger om die kilo's eraf te krijgen - en te houden? Je laat de zak chips dicht, gaat drie keer per week naar de sportschool en drinkt bijna geen alcohol meer, maar tóch verlies je geen gewicht. Dan is de kans groot dat je onbewust de volgende vijf fouten maakt. In welke herken jij jezelf?

 

1. Je denkt alleen aan wat je 'niet mag'

Als mensen vet willen verliezen, leggen ze vaak de focus op wat ze niet mogen. Hoe vaak ben jij een nieuwe week begonnen door tegen jezelf te zeggen 'geen chocola, geen frisdrank en niet meer uit eten'? Enne, hoe lang heb je dat uiteindelijk volgehouden? Door alleen maar te denken aan wat je niet van jezelf mag, maak je jezelf klaar om te falen. Je zal de hele dag honger hebben en kan dan juist alleen nog aan die chocola denken. De eerste drie dagen houd je jezelf nog in, maar op dag vier breek je de reep toch aan. En dan gaat 'ie ook in één keer op. Maandag begin je weer, misschien met nog strengere regels, en de vicieuze cirkel herhaalt zich.

 

Wat veel beter werkt, is een inclusieve benadering van voeding. In plaats van te bedenken wat je niet mag, stel je een lijstje op met dingen die je in ieder geval moet eten en drinken. Denk bijvoorbeeld aan 2 liter water, 250 gram magere kwark, 2 stuks fruit en 200 gram groenten per dag. Tegen de tijd dat je dit lijstje hebt afgewerkt, ben je zo verzadigd dat je geen eens meer trek hebt in iets anders. En als je toch een craving krijgt, ben je sneller voldaan met één blokje choco en hoef je niet die hele reep op te eten.

 

2. Je lichaam ervaart te veel stress

 

Je kunt op allerlei manieren stress ervaren. Mentale stress is hierbij het meest bekend. Maar er bestaat ook zoiets als fysieke stress. Soms is dit een direct gevolg van het mentale aspect, soms is het een gevolg van te veel van je lichaam vragen. Zowel fysieke als mentale stress zijn funest voor je weightloss goals. Het stresshormoon cortisol zorgt er namelijk voor dat je metabolisme (= verbranding) afneemt, dat je meer trek krijgt in suiker en dat je meer vet vasthoudt rond de buik.

 

In geval van mentale stress doe je er dus goed aan om af en toe even te ontspannen. Besteed voldoende aandacht aan jezelf, stel prioriteiten en maak je niet te druk. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en zal enige inzet van je vragen. Kom je er zelf niet uit? Dan is het altijd verstandig om een professional in te schakelen.   Fysieke stress wordt veroorzaakt door te veel van je lichaam te vragen. Je neemt bijvoorbeeld geen rustdagen tussen je workouts of je slaapt niet voldoende. Probeer je rust te pakken en onthoud: soms geldt less is more.

3. Je gaat niet hard genoeg

Daar recht tegenover staat dat je misschien juist niet genoeg van je lichaam vraagt. Ben jij 4 dagen per week aan het trainen, eet je gezond en slaap je voldoende, maar boek je nog altijd geen resultaat? Dan ben je misschien een beetje te lief voor jezelf tijdens je workouts. Je hoeft niet uren achter elkaar te ploeteren, maar je wil wel dat je tijdens elke training jezelf net iets over je comfortabele grens pusht. Die grens zal je sneller tegenkomen wanneer je net begint, maar hoe langer je traint hoe meer je lichaam aankan.

 

Ben jij al maanden of jaren bezig en merk je niet dat je sterker wordt of meer uithoudingsvermogen krijgt? Dan is het tijd om een level omhoog te gaan met je workouts. Onze voorkeur heeft om 30 minuten lang achter elkaar te knallen, jezelf lekker in het zweet te werken en efficiënt en effectief te trainen.

 

4. Je telt de kleine beetjes niet mee

 

Elke lepel pindakaas, hapje van een koekje of slokje Cola telt mee. Misschien denk je dat je alleen ontbijt, lunch en avondeten eet, maar zitten daar nog 300 verstopte calorieën tussen in de vorm van een hapje hier, slokje daar. Nu word je natuurlijk echt niet direct een kilo zwaarder van een afgebroken koekje, maar dag in dag uit stapelt het toch op.

 

Het kan helpen om je voeding in te vullen in een app. Zo weet je precies wat je op een dag binnenkrijgt en of dat bijdraagt aan het behalen van je doelen.

5. Je focust te veel op de weegschaal

 

Vetverlies is lang niet altijd te meten met een weegschaal. De weegschaal geeft alleen weer welke verhouding jij hebt met zwaartekracht, omgezet in een nummer. Hoewel de weegschaal enige inzicht biedt in je progressie, is het niet verstandig om dit als enige meetinstrument te gebruiken. Maak elke 4-8 weken een progressie foto, schrijf in een boekje hoe je je voelt en laat af en toe je lichaamssamenstelling meten. Zo krijg je een veel completer overzicht van wat er gebeurd. Misschien daalt de weegschaal niet, maar maak je wel hartstikke veel progressie. Zonde als je dan gedemotiveerd raakt door een nummertje! Lekker blijven knallen, heb geduld en dan komt de rest vanzelf.