Vet Verliezen Spieren Opbouwen: Sporten Na De Lockdown

De sportscholen zijn weer open! Na 105 (!) dagen zonder de gym, kunnen we wel stellen dat het fijn voelt om weer aan het ijzer te hangen. Het dichtgaan van de sportscholen was natuurlijk nodig voor de volksgezondheid, maar stiekem waren we toch een beetje verdrietig toen het eerste 'gesloten' bordje op de deur geplakt werd. Zeker wanneer je nét zo lekker in je ritme zat, kan deze noodgedwongen pauze even vervelend voelen. Nu moet je immers helemaal weer vanaf nul beginnen... Of ehh, zit er misschien tóch iets positiefs aan die break van de gym?

Spieropbouw en vetverlies: onmogelijk?

De meeste mensen die naar de sportschool gaan doen dit met het doel om vet te verliezen én spieren op te bouwen. Want een lager vetpercentage is misschien leuk, maar die spieren zorgen er juist voor dat je er getoned en fit uitziet. Ongeacht of je een man of een vrouw bent, een goede hoeveelheid spiermassa draagt positief bij aan je gezondheid. Helaas is het voor de gemiddelde sporter vaak erg moeilijk (tot onmogelijk) om tegelijkertijd zowel spiermassa op te bouwen als ook vet te verliezen. Voor spieropbouw heb je namelijk een energie overschot nodig (of een zeer hoog vet%), voor vetverlies juist een energietekort. In de praktijk kies je daarom voor één van de twee doelstellingen.


Tegelijk vet verliezen en spieren opbouwen na de lockdown

Er zijn echter een paar uitzonderingen op deze regel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat, naast mensen met een hoog vet%, ook beginnende sporters wel degelijk tegelijk spieren kunnen opbouwen en vet verliezen. Ben je nieuw in de gym, dan is dit dus het ideale moment om gains te maken en vet te verliezen. Maar ook als je al langer sport heeft de lockdown wellicht hetzelfde effect op je lichaam. Je bent er enkele maanden uit geweest en, hoewel je natuurlijk nooit meer echt een beginner zal worden, kan je lichaam vergelijkbaar reageren als iemand die net de gym instapt. Je spieren zijn extra gevoelig voor trainingsprikkels én je hebt te maken met spiergeheugen.

Profiteer van 'newbie gains' fase

Je hoeft je daarom absoluut geen zorgen te maken dat nu al je harde werk verloren is. Sterker nog, je profiteert nu tot op zekere hoogte van de newbie fase. Zorg daarom dat je je gewichten weer slow en steady opbouwt, voldoende rust en genoeg eet om je spiermassa te ondersteunen. De motivatie is aan!